Astronomii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA (MIT) au observat lumina stelară din jurul unora dintre cei mai vechi quasari din Univers. Semnalele îndepărtate, care datează de peste 13 miliarde de ani de la începutul Universului, dezvăluie indicii despre cum au evoluat primele găuri negre și galaxii.
Quasarii sunt centrele incandescente ale galaxiilor active, care găzduiesc în centrul lor o gaură neagră supermasivă. Cele mai multe galaxii găzduiesc o gaură neagră centrală care, ocazional, se poate înfrupta din gaz și resturi stelare, generând o scurtă explozie de lumină sub forma unui inel strălucitor, pe măsură ce materialul se învârte spre gaura neagră.
Pentru că sunt atât de luminoși, quasarii eclipsează restul galaxiei în care se află. Dar echipa MIT a reușit pentru prima dată să observe lumina mult mai slabă a stelelor din galaxiile gazdă a trei quasari vechi.
Pe baza acestei lumini stelare, cercetătorii au estimat masa fiecărei galaxii gazdă, în comparație cu masa găurii negre supermasive centrale. Ei au descoperit că, în cazul acestor quasari, găurile negre centrale erau mult mai masive în raport cu galaxiile gazdă, în comparație cu omologii lor moderni, scrie EurekAlert.
Descoperirile, publicate în Astrophysical Journal, ar putea face lumină asupra modului în care primele găuri negre supermasive au devenit atât de masive, deși au avut la dispoziție un timp cosmic relativ scurt pentru a se dezvolta. În special, este posibil ca acele prime găuri negre monstruoase să fi răsărit din ,,semințe” mai masive decât găurile negre mai moderne.
,,După ce Universul a luat naștere, au existat găuri negre semințe care au consumat apoi material și au crescut într-un timp foarte scurt”, spune autorul studiului, Minghao Yue, un postdoctorand în cadrul Institutului Kavli pentru Astrofizică și Cercetare Spațială de la MIT. ,,Una dintre marile întrebări este să înțelegem cum au putut crește aceste găuri negre monstruoase atât de mari, atât de repede”.
,,Aceste găuri negre sunt de miliarde de ori mai masive decât Soarele, într-un moment în care Universul se află încă în fază incipientă”, spune autorul studiului, Anna-Christina Eilers, profesor asistent de fizică la MIT.
,,Rezultatele noastre implică faptul că, în Universul timpuriu, găurile negre supermasive ar fi putut să își câștige masa înaintea galaxiilor lor gazdă, iar semințele inițiale de găuri negre ar fi putut fi mai masive decât în prezent.”
A fost extrem de dificil să separăm lumina de la gaura neagră centrală a unui quasar de lumina stelelor din galaxia gazdă. Dar, în ultimii ani, astronomii au avut o șansă mult mai bună de a face acest lucru, odată cu lansarea Telescopului spațial James Webb (JWST) al NASA, care a reușit să privească mai departe în timp și cu o sensibilitate și o rezoluție mult mai mare decât orice alt observator existent.
În noul lor studiu, Yue și Eilers au folosit timpul dedicat pe JWST pentru a observa șase quasari vechi și cunoscuți, cu intermitențe din toamna anului 2022 până în primăvara anului următor. În total, echipa a colectat mai mult de 120 de ore de observații ale celor șase obiecte îndepărtate.
Astronomii au descoperit mii de quasari roșii activi cu semnale radio puternice
Astronomii au aflat cât cântărește o galaxie care ascunde un quasar
Secretele celui mai luminos quasar observat în ultimele nouă miliarde de ani
Un triplet rar de quasari formează cel mai masiv obiect din Univers